Specialists in Human Value Management

Specialists in Human Value Management

Blog | 22 oktober 2019 | Albert Struik

Lean HRM, the Monozukuri Way (1)

In de kern gaat Lean over het toevoegen van waarde en het zichtbaar maken en elimineren van verspillingen of verliezen. Met zo weinig mogelijk kosten het maximale resultaat voor de (interne en externe) klant realiseren. Bij dit proces van continu verbeteren hoort HRM een belangrijke rol te spelen. Verbeteren is ontwikkelen, ontwikkelen is veranderen en veranderen is mensenwerk. Het gaat immers over gedrag en als het over gedrag gaat, gaat het over HRM!

Monozukuri betekent ‘de kunst van het produceren’. Mono is het Japanse woord voor ‘het gemaakte’ en Zukuri betekent het ‘daadwerkelijk maken van’, het maakproces. Monozukuri omvat zowel het technische systeem (producten, processen, automatisering etc.) als het sociale systeem (gedrag, cultuur, communicatie etc.) van continu verbeteren. Deze twee aspecten horen 1 op 1 bij elkaar. In de Monozukuri filosofie gaat het dus niet alleen om het maximaliseren van de toegevoegde waarde en het minimaliseren van verspilling, maar ook over het (samen)werken met plezier en voldoening. Wat Monozukuri uniek en ijzersterk maakt is dat naar alle technische en sociale aspecten van het continu verbeteren van de bedrijfsvoering gekeken wordt. Voor wat betreft de sociale aspecten dient HRM aan tafel te zitten!

Benieuwd naar hoe HRM echt strategisch, toegevoegde waarde biedt en het niveau van plezier en voldoening in uw organisatie vergroot? Qhrm! licht het u graag toe! Neem contact met ons op via 085 - 489 9290 of via contact@qhrm.nl.