Blog | 27 april 2020 | Rick Struik

Effectief reorganiseren

Reorganisaties vinden plaats in goede tijden en in minder goede tijden. Een bedrijf moet gezond blijven en meegaan met ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kunnen verband houden met concurrentie, verjongen, aanpakken van de organisatie efficiency of een combinatie van deze factoren. De huidige Corona crisis zorgt voor een overmacht situatie. Snel en effectief handelen is geboden om deze tijd het hoofd te bieden. Dit zal hand in hand moeten gaan met een doordachte en gestructureerde aanpak. Een McKinsey onderzoek naar reorganisaties vertelt dat zo’n 80% van de reorganisaties niet de gewenste verandering bewerkstelligt en in 10% van de gevallen het bedrijf zelfs ernstige schade berokkent.

Een reorganisatie is in de basis een proces dat voor niemand leuk is. Het zorgt voor stress en spanning op de werkvloer en het is dan ook zaak om de negatieve gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Door het in één keer goed aan te pakken voorkom je dat je van de ene reorganisatie in de volgende terecht komt. Kortom, voorkom dat het een doel wordt in plaats van een middel. Door een organisatie flexibel in te richten kun je reorganisaties in veel situaties bovendien voorkomen. Innovatieve, lerende en proactieve organisaties zullen minder snel terechtkomen in situaties die om verregaande veranderingen vragen. Is een reorganisatie voor nu toch onvermijdelijk? Volg dan het volgende Qhrm! stappenplan om bij de 10% succesvolle cases te behoren!
 

Qhrm! Stappenplan Effectief Reorganiseren

1. Het in kaart brengen van huidige situatie
Definieer het probleem op kraakheldere wijze en bepaal d.m.v. een SWOT analyse welke business onderdelen gezond zijn en waar verandering gewenst is.

2. Bepaal de nieuwe organisatiestructuur
Durf outside-of-the-box te denken en ga grondig te werk. Niet volgend jaar weer reorganiseren? Dan nu grondig te werk durven gaan en moeilijke keuzes niet schuwen. Je hebt nu de kans om te herstructureren naar een innovatieve, flexibele en toekomsbestendige organisatie.

3. Stel een reorganisatieplan op
Schets concreet de noodzaak van de reorganisatie, zet helder op papier wat nodig is voor de nieuwe structuur en wat dat betekent op organisatie, afdelings-, functie- en werknemersniveau. Doe dit aan de hand van een realistische tijdsplanning en ben zorgvuldig in de wettelijk te nemen stappen. 

4. Maak een communicatieplan
Misschien wel de belangrijkste factor en de reden waarom reorganisaties niet verlopen zoals vooraf gehoopt. Ben duidelijk, wees eerlijk en bied medewerkers (zowel de vertrekkers als de blijvers) perspectief. Wie communiceert wat, wanneer, waar en hoe? 

5. Voer de gemaakte plannen uit
Hou je aan de vooraf gemaakte afspraken en zet de reorganisatie in gang. Een reorganisatie is een complex en intensief proces waarbij veel op het spel staat. Qhrm! heeft jarenlange ervaring in het succesvol begeleiden van reorganisaties, van strategiebepaling tot en met de uitvoering. Neem vrijblijvend contact met ons op om je verder te laten informeren!

Qhrm! heeft ruime ervaring in het begeleiden en uitvoeren van reorganisatietrajecten, van strategiebepaling tot de operationele uitvoering. Heeft u vragen of zoekt u naar een vakkundig partner die samen met u zorg draagt voor een succesvolle reorganisatie? Neem dan contact op met Albert Struik, Bedrijfsadviseur HR en Duurzame Inzetbaarheid via mobiel 06- 51 49 47 41 of e-mail a.struik@qhrm.nl.